top of page

נאמר שכאשר אתה באמת צריך להעביר מסר חד, שיורגש וייזכר היטב, יש רק דרך אחת אמיתית לעשות זאת: לספר את הסיפור.

במשך יותר מעשור אני מתרגל ומעריך מאוד את כוחו של הסיפור. מצאתי כי לדעת לספר את הסיפור היא דרך יעילה ומעוררת השראה לסייע לאנשים לעבור ל"מצב טרנספורמטיבי" משלהם, לשאוב מתבונתם וליזום שינויים חיוביים בחייהם.

אני מציע ארבעה סוגים של סדנאות אשר עושות שימוש במדיום הסיפורי, כל אחת בדרך ייחודית.

אתם מוזמנים לבדוק מה "קורא לכם" ולחקור ולהעמיק בהתאם.

והגדת לנכדך...

מגיפת הקורונה הביאה איתה עידן של ריחוק חברתי, שבו לא פעם קורה שסבים וסבתות נותרים לבד בבתיהם וחווים ריחוק פיזי ונפשי מקרובי המשפחה האהובים. "והגדת לנכדך" הוא פרויקט שקרם עור וגידים בתחילת "ימי הקורונה" ונשאר איתנו גם בתקופת "שגרת הקורונה", כאשר מפגשים אישיים חזרו להיות אפשריים תחת מגבלות מסוימות.

נקודת המוצא במפגשים היא שלסבים והסבתות יש סיפורי חיים מרתקים, מכל סיפור כזה צמחו תובנות ולעיתים אף השתנו החיים מקצה לקצה. באמצעות ראיון מקצועי, הנערך ב"זום", יכולים בני הדור המבוגר לספר ובני הדור הצעיר יכולים להכיר קצת יותר לעומק וכך להבין טוב יותר את הגורמים ששיחקו תפקיד בבחירות, בהחלטות ובמסלול החיים של הסבים. בעיני זו דרך נפלאה להעביר הלאה את הסיפורים האישיים ולחבק את הסבים והסבתות חיבוק של הכרת תודה על מי שהם היו ועל מי שהפכו להיות.

מפגשי "והגדת לנכדך" החלו בישראל. לאור המשובים המרגשים שקיבלתי ממשתתפים בפרויקטים הראשונים, החלטתי להמשיך ולהציע שירות זה ברחבי העולם!

איך זה עובד?

לאחר יצירת הקשר הראשוני, תיאום והסדרת הנושאים הלוגיסטיים, מתקיים ראיון ב"זום" עם הסבתא או הסבא. לפני עריכת הראיון אני מעביר לסבתא/סבא את השאלות מראש, כך שידעו פחות או יותר מה צפוי להיות במסגרת המפגש המרגש והלא שגרתי. בשלב הראיון הילדים, הנכדים ואולי אפילו הנינים נמצאים בשיחה אבל במצב של "השתקה"- הם רק מאזינים וצופים כמעט כל הראיון של כ-50 דקות. כיוון שהמרואיין/נת מכירים מראש את השאלות, השיחה קולחת ומעוררת עניין רב בקרב בני הדורות הצעירים יותר. במסגרת הראיון מזמין את המרואיין/נת להרהר ולספר איך הרגישו בכל מיני אירועים, מצבים והתפתחויות בחייהם, ולבסוף מזמין אותם לנסח  את "מילות התבונה" שלהם, שאותן הם חפצים להעביר לדורות הבאים.

כשבוע לאחר הראיון, אנו חוזרים ל"פגישת סיכום" שבה בני הדורות הצעירים שבשלב הקודם היו רק בהקשבה וכן המרואיין/נת ואנוכי חולקים את מחשבותינו, רגשותינו וחוויותינו. במפגש הסיכום הזרקור הוא על בני הדר הצעיר. הפרויקט הייחודי הזה מאפשר סוג אינטימיות יוצאת דופן בין הדורות, הזדמנות לכבד את הסיפורים המשפחתיים שעיצבו את הדורות הקודמים וחלקם מטבע הדברים בעלי השפעה מרחיקת לכת גם על אופיה וערכיה של המשפחה בהווה.

חשוב לציין כי כמות המשתתפים במפגשים אינה מוגבלת כמעט ותלויה ברצונה של כל אחת מהמשפחות המשתתפות. בנוסף, שניים ממפגשי "והגדת לנכדך" מוקלטים כך שתוכלו לחוות שוב ושוב את הסיפורים גם במרוצת הדורות.

shutterstock_397199014.jpg
shutterstock_1747422623.jpg

סיפורי חיינו – סדנה להנחלת סיפורים אישים לדורות הבאים

ביום הזיכרון לשואה ולגבורה, 21 באפריל 2020,  סיפרתי במשך שעה באמצעות "זום" לכ-מאה איש ברחבי העולם, שאת רובם לא הכרתי באופן אישי, את סיפור הישרדותו של אבי בשואה, באחת התקופות החשוכות ביותר בהיסטוריה. מעולם לא דמיינתי שאעשה דבר כזה, זה לא משהו שאי פעם חשבתי לשתף אותו בפומבי: הכאב, הטראומה והזיכרון של האופן בו משפחתו, הקהילה היהודית הפולנית ודור שלם נרצחו ונמחו על ידי הנאצים.

לאחר-מכן, כשיכולתי להרחיק את עצמי לראות את העניין מזוית ראייה אחרת, הבנתי כמה חשוב לעשות בדיוק את זה. הבנתי שיש רבים כמוני שהיו גם רוצים לספר את סיפורם האישי או משפחת, רק לא יודעים כיצד לעשות זאת הלכה למעשה. אני לא מדבר בהכרח על סיפורים מתקופת השואה, אלא בנוגע לכל מיני אירועים וחוויות מעצבות שפקדו את חייהם, מתוך רצון להעביר את הסיפור גם לדורות הבאים.במילים אחרות - יש רצון וצורך, רק אופן החיבור ביניהם לא ברור.

ברוח זה פיתחתי סדנא בת ארבעה מפגשים המבקשת לחשוף, להדגיש, לעורר השראה ולעודד משתתפים להעביר את סיפורי החיים שלהם לדורות הבאים. המפגשים יוקדשו להבנת העקרונת של העברת סיפור אישי, לסיעור מוחות לגבי אילו סיפורים עומדים במרכז ההוויה האישית או המשפחתית. זוהי הזדמנות נפלאה לשיתוף, כתיבה, שיחה פוריה על הסיפורים האישיים, וגיבוש תכנית פעולה שתהפוך את הסיפור שמועבר בעל פה לכזה שניתן לקרוא שוב ושוב גם בעוד עשרות שנים.

הסדנא מתאימה לאנשים עם רצון עז לספר ואשר זקוקים לכלים, הכווונה, עידוד וליווי מקצועי ואישי שיסייע להם להגשים את המטרה.

הסדנא מותאמת ליחידים, קבוצות קטנות וגדולות כאחד.

כתיבה ושיתוף בסיפורים אישיים באמצעות קבוצה

אולי הדבר שהכי מדבר אליכם זה ממש לכתוב את את הסיפורים שלך ולשתף אחרים בהם, באוירה אינטימית ותומכת?

שיטת ה ""Guided Autobiography )ביוגרפיה מודרכת ) או בקיצור –GAB היא ממש הדבר הנכון לאדם הנכון!
 
עברתי הכשרה מטעם ה"מרכז בירן" להדרכה כתיבה אוטוביוגרפית בארה"ב, המקדמת את השיטה הזאת יותר מ-40 שנים.

מדובר במפגשים שבועיים של שעתיים וחצי, בקבוצה של עד 6 משתתפים. במהלך המפגשים המשתתפים נחשפים ומתרגלים טכניקה מעצימה ומעשית שבה כותבים בכל שבוע שני עמודים בלבד על נושא כלשהו בסיפור, מקריאים את הטקסט וזוכים למשוב מהקבוצה.

פעילות מעצימה המחברת בין כתיבה, שיתוף ותמיכה קבוצתית.

shutterstock_570198022.jpg

"הסיפור המחבר" – הגורם שיחבר את הצוות, הקהילה, אחד לכולם וכולם לאחד!

**במיוחד עבור מנהלים, ראשי צוותים ומובילי פעילות קבוצתית.

מחפשים פעילות מגבשת בין אנשים בקבוצה שיש בה גם עומק וגם סיפור?

אין כמו סיפור כגורם מחבר. כשאנו לוקחים את הזמן לספר בכנות, להקשיב בכבוד, לשאול ולהתבונן מתוך סקרנות בסיפורים האנושיים שלנו, מוצאים משהו מדהים בעומקו...כולנו באמת, ברמה הכי עמוקה, דומים אחד לשני בהתמודדויות שלנו בחיים.

בסדנא הזאת אני מנחה את המשתתפים לבנות "קשר דרך הסיפור". באמצעות של סדרה שלמה של תרגילים, שאלות ועבודת התבוננות ושיתוף, אני מנחה את הקבוצה ליצור תקשורת ברמה מעמיקה ומרתקת- הכל סביב הסיפורים של כולם. כולנו אנשים שעברנו את ה"מחצית הראשונה" ונמצאים ב"במחצית השניה של החיים"- יש לנו הרבה מה לספר, הרבה על מה להתבונן. זה הזמן שלנו לקצור את התבונה ולעזור לאחרים לעשות בדיוק את אותו הדבר.

לספר את הסיפורים, וגם להקשיב וללמוד מאלה של אחרים, כל אלה הם גם חלק נכבד מההזדמנות של ההזדקנות שבחיינו.

bottom of page